Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today175
Yesterday804
This week979
This month979
Total2586725

Visitor Info

  • IP: 18.232.38.214
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

13
Online

2020. június 02. (kedd) 05:14
Powered by CoalaWeb

Index Rss

Index - 24óra

2020. június 02. (kedd) 05:14

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Képzett szakemberek kellenek

A Szerbiai Gazdasági Kamara elsődleges célja megoldást találni a vállalkozók problémáira

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke és Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és turisztikai titkár és munkatársaik, valamint a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara képviselői kedden Szabadkán megtekintették a kínai tulajdonban lévő Volong csoport tagját, az ATB Severt, valamint az olasz tulajdonban lévő Elektroremontot, majd ezt követően a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában találkoztak vállalkozókkal, és megtárgyalták az aktuális problémákat.

A Severben tíz fiatal mérnök állhat hamarosan munkába.

Aktív részesei lesznek a vállalkozók és a gazdasági kamarák az őket érintő kérdésekben, többek között

az önkormányzatoknak is gazdasági ügyekben egyeztetniük kell a regionális gazdasági kamarákkal. Szabadkán több gazdaságserkentő tevékenységre számíthatunk, ezekről bővebben sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

– A vállalkozók legnagyobb problémája a magas járulékok és adók, az árnyékgazdaság, a fizetésképtelenség, a fizetési határidők be nem tartása, de talán a legtöbb gondot a különféle rendelkezések, törvények, egyes minisztériumok jogi előírásai jelentenek, amelyek elhamarkodottan születtek, bármiféle összehangolás nélkül. Az új gazdasági törvénynek, valamint a gazdasági kamarák és a kormány jó együttműködésének köszönhetően ezentúl ilyen döntésekben a gazdasági szakemberek álláspontját tartják szem előtt – mondta Slobodan Vojinović, a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara elnöke.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, elsődleges célja a vállalkozók problémáinak meghallgatása, tehermentesítésük, hogy a gazdaságra és a vállalkozásukra irányíthassák energiájukat, hogy dolgozhassanak, termelhessenek és értékesíthessenek. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ATB Severben közvetlenül az ünnepek után tíz fiatal mérnök állhat munkába, és a csoport tervei között szerepel új gyárcsarnokok kiépítése is Szabadkán. A Severben nyolcszáz dolgozót alkalmaznak, és csaknem ötszáz alvállalkozóval működnek együtt. A Sever illetékeseinek súlyos gondokat okoz az árnyékgazdaság, főként a kisebb beszállítókkal való együttműködésnél. Május végén a Szerbiai Gazdasági Kamara a német gazdasági kamarával együttesen megszervezi a beszállítók regionális találkozóját, Németországnak ugyanis szüksége van alvállalkozókra és új potenciális gazdasági partnerekre. A szerb–német regionális találkozón negyven vállalkozás illetékesei képviseltetik magukat, többek között a Sever is.

– A szabadkai Elektroremont a vállalat tervei szerint a vasúti szerelvények nagyjavításának központja lesz Európában, és ebben a törekvésében mindenképpen számíthat a Szerbiai Gazdasági Kamara támogatására. A vállalkozókkal való találkozás alkalmával mindig aktuális téma az adók és a járulékok csökkentése, ami a kormánnyal való egyeztetések értelmében prioritásként szerepel, azaz már az idei év második felében a lehetőségek függvényében különféle könnyítések bevezetésére kerülhet sor ezen a téren. Meghallgattuk a gazdasági élet képviselőit, lejegyeztük a felmerülő problémákat, és erre próbálunk megoldást találni. A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában a helyi, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamara koordinátorai minden iparág képviseletében jelen voltak, mi most ugyanis egy rendszerként működünk, ennek értelmében az ország bármely részén a gazdasági kamarák szolgáltatásai egyformák lesznek – mondta a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke.

Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és turisztikai titkár elmondta, hogy a legnagyobb gondot a képzett munkaerő elvándorlása jelenti, valamint az eddigi nem megfelelő oktatási rendszer, ami miatt a vállalkozók aggodalmukat fejezték ki a szakemberpótlás miatt, hogy a rendelkezésre álló munkaerő belátható időn belül nem tudja majd kiszolgálni a termelést.

– Bízom benne, hogy a gazdasági kamarákkal, valamint az újvidéki Műszaki Tudományok Karával közösen sikerül megoldanunk a káderképzést, megfelelő üzleti modellek által ösztönöznünk szakemberek képzésére, átképzésére, hogy bekapcsolódhassanak a vállalatok munkafolyamataiba. A duális oktatás folyamán már a képzés alatt részt vesznek a tanulók a gyakorlati munkában, kedvező ösztöndíjakkal ösztönözni szeretnénk a magas képzettségű szakembereket, hogy bekapcsolódjanak a gazdasági tevékenységbe – hangsúlyozta Ivan Đoković.

Pa. E.

Magyar Szó

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

KÖZSÉGI TŰZOLTÓ SZÖVETSÉG - TOPOLYA

KÖZSÉGI TŰZOLTÓ SZÖVETSÉG - TOPOLYA

ÉRTESITÉS TOPOLYA KÖZSÉG POLGÁRAI SZÁMÁRA A tűzvédelmitörv ...

JEGYZÉK KÉSZÜL AZOKRÓL, AKIK PÉNZT KÜLDENEK

JEGYZÉK KÉSZÜL AZOKRÓL, AKIK PÉNZT KÜLDENEK

Minden egyes szerbiai polgár, aki pénzt küld, függetlenül a ...

Akcióban az íriszesek

Akcióban az íriszesek

Folyamatosan csinosítják, szépítik Bácskossuthfalva központ ...

HIRDETÖ: