Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today337
Yesterday806
This week6400
This month65316
Total1607530

Visitor Info

  • IP: 54.82.119.116
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

12
Online

2019. április 25. (csütörtök) 10:12
Powered by CoalaWeb

Index Rss

Index - 24óra

2019. április 25. (csütörtök) 10:12

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Elvetettek, most esőre várnak

Közép-bácskai mezőgazdasági áprilisi helyzetkép

A szakirodalom szerint a kukorica optimális vetésideje április 15-én kezdődik és május 5-éig tart. Az utóbbi években gyakori volt, hogy az április 5-e és 10-e között elvetett tengeri hozta a legjobb minőségű, legkevesebb nedvességet tartalmazó termést. Ennek tulajdonítható, hogy a bácskai termelők többsége máris elvetette a kukoricát.

A topolyai Bácska Földműves-szövetkezetben a szója és a napraforgó magja már a földbe került, de megkezdték a kukorica vetését is. Branko Dudić mezőgazdasági mérnök, a szövetkezet igazgatója szerint nem okvetlenül a dátumot kell nézni, a kukorica optimális vetési időszaka akkor kezdődik, amikor a talaj eléri a megfelelő hőmérsékletet. A kukorica esetében ez 10 fokot jelent, emellett a megfelelő nedvességtartalom is kívánatos lenne, amivel viszont idén gondok akadnak. Az őszi vetésű árpa és búza viszonylag jól áttelelt. A közelmúltban vegyszeresen kezelték a gyomok és a gombabetegségek ellen. Társas termelési szerződést kínálnak a kistermelőknek, kukoricára, napraforgóra és szójára is lehet még szerződni. A szövetkezet biztosítja az újratermelési anyagokat, és garantálja a termény felvásárlását is.

Nagyon jól áttelelt a Közép-Bácskában egyre népszerűbb olajrepce. Már virágzanak a növények. A szakemberek a kemény januári fagyok idején, amikor csak pár centis hótakaró védte a repcét, még azt mondták, kérdés, hogyan fog áttelelni. Mára már jól látható, hogy az optimális időben elvetett repce kiváló kondícióban van, már virágzik. Ezt Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke is meg tudta erősíteni, mivel maga is foglalkozik a termesztésével. Azt is elmondta, hogy intenzíven kellett védekezni előbb az ormányosbogár, majd a fénybogár, most pedig a bundásbogár kártétele ellen, más gond nincs az olajnövénnyel. A termelők körében az utóbbi években egyre népszerűbb a káposztarepce, más néven olajrepce termesztése. Nem igényel bonyolult agrotechnikát, a felvásárlási ára pedig nem mutat nagyobb ingadozásokat. Az elmúlt években a repcemag felvásárlási ára stabilan tartotta magát a kilogrammonkénti 40 dináros szint felett. Vidékünk kiválóan alkalmas a repce termesztésére, a gazdálkodók pedig már hektáronként 3 tonnát meghaladó hozamokat is el tudnak érni.

HIÁNYCIKK A MALAC

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Községi Egyesületének az elnöke szerint a krónikus malachiány folytatódik. Nagyban ugyan nem kerül annyiba kilogrammja, mint amennyiért a hétvégi vásáron árulták, de eléri a 300 dinárt kilogrammonként.

Régen általános szokás volt az áprilisi vagy a májusi vásárban egy pár malacot venni. Ezekből lettek a hízók, melyeket november végén, december elején volt szokás levágni. Akik csak saját részre hizlaltak, általában csak egy párat vettek, és konyhai hulladékon, moslékon, a háztáji kiskertekből melléktermékként kikerülő zöldtakarmányon nevelték fel. A világ változik, ma már egyre kevesebben hizlalnak saját részre. Egyrészt nem kifizetődő, hiszen a nagyipari körülmények között nevelt jószág húsa olcsóbb, másrészt nem szívesen vállalnak már az emberek olyan kötelezettséget, hogy a malackákat naponta kétszer-háromszor megetetik, kitisztítják az ólat stb. Azon kevesek, akik még mindig saját részre hizlalnak, azt mondják, azért teszik, mert az így nevelt hízók húsa jobb minőségű, más ízű. Nem tartalmaz annyi vizet, így aztán sütéskor, főzéskor, sózáskor, szárításkor nem veszít annyit a súlyából, nem lesz rágós. Most azonban igencsak meglepődtek azok, akik az áprilisi vásárban szerettek volna malacot venni. Egyetlen helyen árultak az egyébként hatalmas topolyai kirakodóvásárban malacokat, és 16 000 dinárt kértek egy párért. Ezenkívül csak két aprócska vietnami malac szerepelt még a teljes sertéskínálatban, ezekért 2000 dinárt kért a tenyésztőjük.

Tóth Péter

Magyar Szó

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás

Egyéves kor alatt például egyáltalán nem lenne szabad monit ...

Gondbaejtő tények: Gyorsan terjed a kanyaró; Szerbia a második helyen

Gondbaejtő tények: Gyorsan terjed a kanyaró; Szerbia a második helyen

A legújabb adatok megerősítették azt, amiről korábban is sz ...

Tojásfát állítottak Bácskossuthfalva központjában

Tojásfát állítottak Bácskossuthfalva központjában

A közelgő húsvét alkalmából először szervezték meg a rendez ...

Középiskolák mutatkoztak be Topolyán

Középiskolák mutatkoztak be Topolyán

Kilenc középiskola mutatkozott be Topolyán, az oktatási bör ...

22 MILLIÓ EURÓS HITELT VESZ FEL SZERBIA AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKTÓL

22 MILLIÓ EURÓS HITELT VESZ FEL SZERBIA AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKTÓL

22 millió euró kölcsönt vesz fel a szerb kormány az Európai ...

HIRDETÖ: