Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today1046
Yesterday2205
This week1046
This month48642
Total1087837

Visitor Info

  • IP: 54.80.7.173
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

22
Online

2018. július 23. (hétfő) 11:20
Powered by CoalaWeb

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Elvetettek, most esőre várnak

Közép-bácskai mezőgazdasági áprilisi helyzetkép

A szakirodalom szerint a kukorica optimális vetésideje április 15-én kezdődik és május 5-éig tart. Az utóbbi években gyakori volt, hogy az április 5-e és 10-e között elvetett tengeri hozta a legjobb minőségű, legkevesebb nedvességet tartalmazó termést. Ennek tulajdonítható, hogy a bácskai termelők többsége máris elvetette a kukoricát.

A topolyai Bácska Földműves-szövetkezetben a szója és a napraforgó magja már a földbe került, de megkezdték a kukorica vetését is. Branko Dudić mezőgazdasági mérnök, a szövetkezet igazgatója szerint nem okvetlenül a dátumot kell nézni, a kukorica optimális vetési időszaka akkor kezdődik, amikor a talaj eléri a megfelelő hőmérsékletet. A kukorica esetében ez 10 fokot jelent, emellett a megfelelő nedvességtartalom is kívánatos lenne, amivel viszont idén gondok akadnak. Az őszi vetésű árpa és búza viszonylag jól áttelelt. A közelmúltban vegyszeresen kezelték a gyomok és a gombabetegségek ellen. Társas termelési szerződést kínálnak a kistermelőknek, kukoricára, napraforgóra és szójára is lehet még szerződni. A szövetkezet biztosítja az újratermelési anyagokat, és garantálja a termény felvásárlását is.

Nagyon jól áttelelt a Közép-Bácskában egyre népszerűbb olajrepce. Már virágzanak a növények. A szakemberek a kemény januári fagyok idején, amikor csak pár centis hótakaró védte a repcét, még azt mondták, kérdés, hogyan fog áttelelni. Mára már jól látható, hogy az optimális időben elvetett repce kiváló kondícióban van, már virágzik. Ezt Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke is meg tudta erősíteni, mivel maga is foglalkozik a termesztésével. Azt is elmondta, hogy intenzíven kellett védekezni előbb az ormányosbogár, majd a fénybogár, most pedig a bundásbogár kártétele ellen, más gond nincs az olajnövénnyel. A termelők körében az utóbbi években egyre népszerűbb a káposztarepce, más néven olajrepce termesztése. Nem igényel bonyolult agrotechnikát, a felvásárlási ára pedig nem mutat nagyobb ingadozásokat. Az elmúlt években a repcemag felvásárlási ára stabilan tartotta magát a kilogrammonkénti 40 dináros szint felett. Vidékünk kiválóan alkalmas a repce termesztésére, a gazdálkodók pedig már hektáronként 3 tonnát meghaladó hozamokat is el tudnak érni.

HIÁNYCIKK A MALAC

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Községi Egyesületének az elnöke szerint a krónikus malachiány folytatódik. Nagyban ugyan nem kerül annyiba kilogrammja, mint amennyiért a hétvégi vásáron árulták, de eléri a 300 dinárt kilogrammonként.

Régen általános szokás volt az áprilisi vagy a májusi vásárban egy pár malacot venni. Ezekből lettek a hízók, melyeket november végén, december elején volt szokás levágni. Akik csak saját részre hizlaltak, általában csak egy párat vettek, és konyhai hulladékon, moslékon, a háztáji kiskertekből melléktermékként kikerülő zöldtakarmányon nevelték fel. A világ változik, ma már egyre kevesebben hizlalnak saját részre. Egyrészt nem kifizetődő, hiszen a nagyipari körülmények között nevelt jószág húsa olcsóbb, másrészt nem szívesen vállalnak már az emberek olyan kötelezettséget, hogy a malackákat naponta kétszer-háromszor megetetik, kitisztítják az ólat stb. Azon kevesek, akik még mindig saját részre hizlalnak, azt mondják, azért teszik, mert az így nevelt hízók húsa jobb minőségű, más ízű. Nem tartalmaz annyi vizet, így aztán sütéskor, főzéskor, sózáskor, szárításkor nem veszít annyit a súlyából, nem lesz rágós. Most azonban igencsak meglepődtek azok, akik az áprilisi vásárban szerettek volna malacot venni. Egyetlen helyen árultak az egyébként hatalmas topolyai kirakodóvásárban malacokat, és 16 000 dinárt kértek egy párért. Ezenkívül csak két aprócska vietnami malac szerepelt még a teljes sertéskínálatban, ezekért 2000 dinárt kért a tenyésztőjük.

Tóth Péter

Magyar Szó

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Uj hirek

Mennyibe kerül a vasárnapi ebéd?

Mennyibe kerül a vasárnapi ebéd?

Ahol tehetik, ott vasárnap az ebédet együtt fogyasztja el a ...

Növekszik az átlagbér Szerbiában

Növekszik az átlagbér Szerbiában

Jelenleg 424 euró az átlagbér Szerbiában, nemsokára pedig t ...

Tízezer orvos hiányzik Németországból

Tízezer orvos hiányzik Németországból

Tízezer orvos hiányzik Németország kórházaiból és rendelőib ...

KISEBBSÉGNEK POLITIZÁLNI TILOS!

KISEBBSÉGNEK POLITIZÁLNI TILOS!

... parancsolná a szerb miniszterelnök Washingtonból Bokro ...

Élet a halál után: megállítható a halál folyamata?

Élet a halál után: megállítható a halál folyamata?

Az élet és halál közötti választóvonal nem olyan éles mint ...

HIRDETÖ: