Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today655
Yesterday844
This week7357
This month56918
Total2585570

Visitor Info

  • IP: 34.204.168.209
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

14
Online

2020. május 31. (vasárnap) 19:09
Powered by CoalaWeb

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Jön a kullancsszezon: így védekezhetünk ellene

Itt a tavasz és lassan beköszönt a kullancsok szezonja is. Mindenki ki van téve a kullancscsípés veszélyeinek és az általuk terjesztett betegségeknek. Hogyan védekezhetünk, és mit kell tudnunk ezekről a kellemetlenkedő élőlényekről?

A kullancs

Az atkák családjának egyik alrendjébe tartoznak a kullancsok. Rengeteg fajtájuk ismert, a világon majdnem 800, nálunk körülbelül 25 féle található meg. Háziállatokon, különböző vadon élő állatokon és sajnos gyakran az emberen élősködnek. Nem igazán akad természetes ellenségük és nincs ellenük rendszeres vegyszeres irtás sem.  Akár több mint egy évig is képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának. Több súlyos betegséget is terjesztenek.

Az élősködő táplálkozása során a gazdaállatba kapaszkodik, és úgy szívja a vérét. A vérrel teli kullancs eredeti méretének négyszeresére is felduzzadhat. Amikor már kellően jól lakott, leválik "gazdájáról". Fejlődési ciklusaik eltérő hosszúságúak lehetnek, mégis mindegyik fajtánál közös, hogy négy stádiumra osztható: tojás, lárva, nimfa és kifejlett-felnőtt kullancs egyed. Életük mintegy 90 százalékát mégis szabadon, gazdától függetlenül élik le, hiszen hosszú ideig képesek túlélni anélkül, hogy vért szívnának.

 

A kullancsok elszaporodásának megakadályozása rendkívül nehéz feladat, szinte lehetetlen, ezért az általuk terjesztett betegségek megelőzésének egyetlen módja a csípés megelőzése. Illetve az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással szemben védőoltás alkalmazása.

Hol találkozhatunk velük?

A kullancsok nagyon jól alkalmazkodnak a környezetváltozáshoz. Erdőkben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom. A tűző napot sem kedvelik, mert hamar elpusztulnak. A hosszú, száraz időszakok, illetve a túl alacsony, vagy túl magas hőmérséklet egyaránt kedvezőtlen számukra. Az enyhe tél kedvez a túlélésüknek, elszaporodásuknak.

Támadás és technika

Gyakori tévhit, hogy a kullancsok fákról leugorva támadják meg az áldozatukat. Ugrani nem képesek, így sokkal inkább az aljnövényzetben, a cserje- és bokorszinten, de maximum két méteres magasságban várakozva keresik áldozataikat. Érzékeli áldozat melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát. Érzésteleníti a bőrt és azután szúrja bele leginkább nyílhegyhez hasonlító ormányát. Ezután kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát. A vérszívás, vagyis a táplálkozás napokig is eltarthat. Egy kullancs ugyanis testtömegének akár 120-szorosát képes kiszívni gazdájából. A vért besűríti, tömöríti, és úgy tárolja. Kész táplálékot fogyaszt, ezért nem ürít salakanyagot, belei vakon végződnek. Táplálkozás után egyszerűen lehullik áldozatáról.

A csípés és a betegségek

A kullancsok által terjesztett megbetegedések közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór a legveszélyesebb. A Lyme-kór elleni védekezés egyetlen módja a kullancscsípés elkerülése, míg a vírusos agyhártyagyulladás ellen kérhetünk védőoltást.

Kevesen tudják, de egy városi parkban történő séta vagy piknikezés is nagy veszélyt jelenthet. Lehet azt gondoljuk, kizárt, hogy fertőzött kullancs csípjen meg bennünket, azonban egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzunk.

Mit tegyünk, ha van bennünk?

Ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el. Az idővel arányosan nő a fertőzés esélye is. Rengeteg módszer ismert a kullancs eltávolítására, de ezek többnyire inkább veszélyesek, mint jók. Soha ne kenjük be a kullancsot a lélegzését akadályozó folyadékkal, mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőzött vért. Óvakodjunk a potroh megnyomásától is. Közhiedelem, de nem igaz, hogy gond, ha beszakad a kullancs szipókája. A szálkához hasonlóan az majd kilökődik a bőrből.

Gyógyszertárakban kapható csipeszekkel könnyen eltávolítható, de egy szemöldökcsipesz is alkalmas erre. Lényeg a gyors, határozott mozdulat és az, hogy a potrohát ne érje nyomás.

Hogyan védekezzünk?

A védekezés egyetlen hatékony módja a zárt ruházat. A kullancsriasztó szerek használata nem mindig válik be. A kisméretű kullancsok gyakran szabad szemmel nem is láthatóak, így észrevétlenül is betegséget okozhatnak.

Ezért nagyon fontos még a védőoltás, ami az agyhártya-gyulladás ellen véd. A védőoltás 3 részből áll, a második beadása után alakul ki a védettség. Ha a forgalomban levő 2 készítmény valamelyike nem beszerezhető, az sem jelent gondot, ha a beadott oltások különbözőek, a hatás így is kialakul. Amennyiben csak rövid idő áll rendelkezésre a védettség megszerzéséhez, úgy 3 hét alatt is beadható. Az oltási sorozat után 3-5 évente szükség van egy emlékeztető oltásra.

A Lyme-kór ellen azonban nem jó az oltás. Korai jele a vándorló piros folt, amelynek észlelése után minél hamarabb forduljunk orvoshoz, így a betegség kezelhető.

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás

A kullancscsípés által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyes megbetegedés lehet. A betegség első tünetei a csípést követő 5-14 napon belül lépnek fel, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak formájában. A betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa, amely a kullancscsípést követő 4. héten kezdődik. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja a vírus. Súlyos esetekben arcidegbénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel.

http://faktor.hu

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

JEGYZÉK KÉSZÜL AZOKRÓL, AKIK PÉNZT KÜLDENEK

JEGYZÉK KÉSZÜL AZOKRÓL, AKIK PÉNZT KÜLDENEK

Minden egyes szerbiai polgár, aki pénzt küld, függetlenül a ...

Akcióban az íriszesek

Akcióban az íriszesek

Folyamatosan csinosítják, szépítik Bácskossuthfalva központ ...

HIRDETÖ: