Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today2226
Yesterday3037
This week2226
This month41644
Total1807488

Visitor Info

  • IP: 54.172.234.236
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

31
Online

2019. július 15. (hétfő) 17:55
Powered by CoalaWeb

Index Rss

Index - 24óra

2019. július 15. (hétfő) 17:55

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Robbanás a szentpétervári metróban

Robbantás történt hétfőn a szentpétervári metrón, a detonáció tíz embert megölt és több tucatnyit megsebesített. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekménynek minősítette a történteket, de megjegyezte, hogy más lehetséges verziókat is mérlegel.

Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek elmondta: "tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia".

Orosz hírforrások eddig még nem számoltak be arról, hogy a terrortámadás elkövetését bármely szervezet magára vállalta volna.

A helyi idő szerint 14 óra 40 perc körül bekövetkezett robbanás Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter szerint tíz halálos áldozatot követelt. Közülük heten a helyszínen vesztették életüket, egy ember a mentőben, kettő pedig a kórházba szállítás után halt meg.

Szkvorcova kijelentette, hogy a metróban 57-en sérültek meg, hatan súlyosan. Az Eho Moszkvi rádióállomás úgy tudja, hogy a sebesültek között gyerekek is vannak.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság korábban azt közölte, hogy a detonáció következtében kilencen haltak meg, több mint huszan megsebesültek, a sérültek közül többek állapota rendkívül súlyos. A hivatalos összesítés előtt megjelent sajtóhírek még tíz halottról és félszáz sebesültről számoltak be.

A Ploscsagy Vossztanyija metróállomáson a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság szerint a biztonsági szolgálatok egy második, szintén fémgolyókkal töltött robbanószerkezetet hatástalanítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki hétfőn éppen Szentpéterváron tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel, tévékamarák előtt, még az SZK-bejelentést megelőzően kijelentette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanást. Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészség szóvivője a Rosszija 24 televíziónak kijelentette: "mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk".

Az Interfax úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű, 300 gramm trotilnak megfelelő robbanóerejű, fémgolyókkal megtöltött pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették. Ugyancsak az Interfax információja szerint a metró kamerarendszere rögzítette a robbantás feltételezett "szervezőjét". Később a Fontanka szentpétervári portál felvételt közölt a szakállas, fekete sapkás középkorú férfiről.

Az Interfax később biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy két ember ellen adtak ki körözést, egyik ellen a szerelvényben hagyott robbanószerkezet miatt, míg a másikat azzal gyanúsítják, hogy ő hagyta az utóbb hatástalanított pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson.

Orosz sajtóorgánumok egy ideig két robbanásról számoltak be. Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője később az Interfaxnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy csak egy detonáció történt.

Az SZK szerint a robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé haladt. Az SZK nagyra értékelte a mozdonyvezető döntését, hogy nem állította le a szerelvényt azt alagútban, hanem továbbhaladt a következő állomás felé, amivel megkönnyítette a sérültek mentését.

A napi 2 millió utast szállító szentpétervári metró összes megállóját lezárták, ami miatt a város utcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. A helyi önkormányzat háromnapos gyászt hirdetett. A felszíni közlekedést a nap hátralevő részére ingyenessé tették. Szentpétervári lakosok az áldozatok és családtagjaik iránti szolidaritásuk jeleként virágot vittek a metróhoz.

Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a szentpétervári robbantások hírére fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is. Az orosz közlekedési minisztériumban és a közlekedésfelügyeletnél bizottságok alakultak rendkívüli helyzet kezelésére.

Oroszországban legutóbb két csecsen öngyilkos merénylőnő 2010-ben követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek. (MTI)

 

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

Nektek melyik görögdinnye a kedvencetek?

Nektek melyik görögdinnye a kedvencetek?

Kívül sötétzöld, belül piros, fekete magokkal – ez természe ...

Nyári zsongás Bácskossuthfalván

Nyári zsongás Bácskossuthfalván

A községi elnök tett látogatást a Nyári Táborok sátorerdejéb ...

Nyár, táborok, Bácskossuthfalva

Nyár, táborok, Bácskossuthfalva

Ismét benépesült az Id. Kovács Gyula Általános Iskola udvar ...

Szeptembertől olcsóbb lesz a gépjárművek műszakija

Szeptembertől olcsóbb lesz a gépjárművek műszakija

Szeptembertől a tervek szerint új árjegyzéket vezetnek be a ...

Fejlesztések a Mezőgazdasági Iskolában

Fejlesztések a Mezőgazdasági Iskolában

Konferenciateremet kap a topolyai középiskola – Ősztől elek ...

HIRDETÖ: