Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today327
Yesterday806
This week6390
This month65306
Total1607520

Visitor Info

  • IP: 54.82.119.116
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

14
Online

2019. április 25. (csütörtök) 09:53
Powered by CoalaWeb

Index Rss

Index - 24óra

2019. április 25. (csütörtök) 09:53

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Ivanić, Dodik, Nikolić és Vučić a hágai per újratárgyalására vonatkozó kérvényről (videó)

Felülvizsgáltatná a Szerbia által elkövetett háborús bűncselekményekre vonatkozó ítéletet Bakir Izetbegović Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja – ez az előzménye annak, hogy ma négyes találkozót szerveztek Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetői Belgrádban. Amennyiben ilyen jellegű indítvány érkezne a hágai Nemzetközi Bírósághoz, az visszavethetné Szerbia és Bosznia közös gazdasági és infrastrukturális projektjeinek magvalósítását. Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros vezetője és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Belgrádban tárgyalt Szerbia állam- és kormányfőjével.

A békepalotában fogadta Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić a boszniai politikusokat annak érdekében, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki Bakir Izetbegović indítványával kapcsolatban. A hágai Nemzetközi Bíróság 2007. február 26-án mentette fel a srebrenicai népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Ezt az ítéletet támadná Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja. Tomislav Nikolić szerint nem a szerb közösség tehet a lépésről. „A Boszniai Szerb Köztársaságnak, a szerbeknek egyetlen cselekedete sem volt, ami destabilizálta volna Bosznia-Hercegovinát, a belső viszonyokat vagy megrontotta volna a kapcsolatokat.”

Aleksandar Vučić szerb kormányfő kiemelte, Szerbia semmilyen nyomást nem fejtett ki olyan döntések meghozatala kapcsán, amelyek a Boszniában élő szerbeket érintik. „22 év telt el a daytoni szerződés óta. Sokan a múltban élnek még, és a múltból akarnak élni. Sokaknak nagyon szűk a jövőképe. Szerencsére, ez a helyzet nem áll fenn Szerbiában.”

Milorad Dodik már korábban is jelezte, a boszniai szerbek nem támogatnak egyetlen olyan indítványt sem, amely Szerbiát támadja. Szerinte Izetbegović engedély nélküli magánakciója a Boszniai Szerb Köztársaság megdöntésére irányul. „Ez arról beszél, hogy ez a megbékélés és a bizalom csődje Bosznia-Hercegovinában. Egyértelmű, hogy ezt nehéz kiépíteni. Sikertelenek a nemzetközi közösség erőfeszítései annak érdekében, hogy bizalom alakuljon ki, amit most ezzel kioltottak.”

A minisztertanács szerb tagja, Mladen Ivanić már kapcsolatba lépett a hágai Nemzetközi Bírósággal és jelezte, hogy Izetbegović beadványa nem az állam hivatalos intézményének véleménye. „Az elkövetkező időszakban, mivel a törvénytelen panasz beadásra kerül, napi kapcsolatban leszünk, szó szerint napi kapcsolatban leszünk, és követjük a helyzetet és megtesszük a megfelelő politikai intézkedéseket.”

A Nemzetközi Bíróság tíz éve felmentette a boszniai Srebrenicában véghezvitt népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól Szerbiát. Az újratárgyalásra vonatkozó kérvény beadásának tíz éves határideje február 26-án jár le. Az 1992-1995-ös boszniai háborúban több mint százezren vesztették életüket. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 3,5 milliós ország lakosságának a fele bosnyák, 30 százaléka szerb, 15 százaléka pedig horvát nemzetiségű.

https://www.youtube.com/watch?v=MccpU7ChQKw

 

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás

Nagyon káros a gyerekekre a monitorbámulás

Egyéves kor alatt például egyáltalán nem lenne szabad monit ...

Gondbaejtő tények: Gyorsan terjed a kanyaró; Szerbia a második helyen

Gondbaejtő tények: Gyorsan terjed a kanyaró; Szerbia a második helyen

A legújabb adatok megerősítették azt, amiről korábban is sz ...

Tojásfát állítottak Bácskossuthfalva központjában

Tojásfát állítottak Bácskossuthfalva központjában

A közelgő húsvét alkalmából először szervezték meg a rendez ...

Középiskolák mutatkoztak be Topolyán

Középiskolák mutatkoztak be Topolyán

Kilenc középiskola mutatkozott be Topolyán, az oktatási bör ...

22 MILLIÓ EURÓS HITELT VESZ FEL SZERBIA AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKTÓL

22 MILLIÓ EURÓS HITELT VESZ FEL SZERBIA AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKTÓL

22 millió euró kölcsönt vesz fel a szerb kormány az Európai ...

HIRDETÖ: