Bejelentkező űrlap

Látogatók

Today1115
Yesterday1144
This week1115
This month33353
Total2815488

Visitor Info

  • IP: 18.234.255.5
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

16
Online

2020. november 23. (hétfő) 22:28
Powered by CoalaWeb

Index Rss

Index - 24óra

2020. november 23. (hétfő) 22:28

HETI ÙJDONSÁG

responsive jquery slider joomla
×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'DISQUS Comments for Joomla!' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Címlap

Drágunia kell a víznek Szerbiában

Az év végéig el kellene fogadni Szerbiában a vízgazdálkodásra vonatkozó, 2034-ig terjedő stratégiát, amely 8,5 milliárd eurós beruházást irányoz elő erre a periódusra, s azt is, hogy a víz gazdasági ára elérje az 1,35 eurót köbméterenként, mondták el ma a Szerbiai Gazdasági Kamaránál.

A Köztársasági Vízigazgatóság, a Szerbiai Gazdasági Kamara és a Világbank szakmai tanácskozást szervezett, amelyen bemutatták a vízügyi szolgáltatások területére vonatkozó rendelet tervezetét. A Világbank képviselői hangsúlyozták, Szerbiában a víz ára szociális, emiatt pedig a bevételből nem lehet a vízellátásba és a vízelvezetésbe beruházni, amire évente legalább 200-300 millió eurót kellene elkülöníteni a jelenlegi 100-150 millió euró helyett.

„Előirányozták, hogy a víz köbméterenkénti gazdasági ára a stratégia elfogadása utáni 5-6 évben eléri az 1,35 eurót. Ez a drágulás szukcesszív lesz, s nem lesz mindenhol egyforma, hanem átlagról van szó. Ezt meg kell tennünk, hogy minőséges vizet biztosíthassunk a jövő generációinak” – hangsúlyozta Slađana Milojković, a Jaroslav Černi Vízgazdálkodási Intézet szakembere.

Azt mondja, Szerbiában a kommunális tevékenységek, a vízellátás és a szennyvízelvezetés helyzete nagyon tarka, s egyes községekben vagy kommunális vállalatokban az ivóvíz ára a lakosság számára két-háromszor alacsonyabb ahhoz az árhoz viszonyítva, amelyet a gazdaságban fizetnek ugyanezért a szolgáltatásért.

A szabályozás módosításának célja, hogy a víz ára egységes legyen a lakosság, az intézmények, a gazdaság és a többi felhasználó részére. Szabadkán például a lakosok 99,45 dinárt fizetnek köbméterenként a vízellátásért és a vízelvezetésért illetékekkel együtt, Kruševacon ez az összeg 56,42 dinár, de Szabadkán tervbe van véve a vízellátásba való beruházás, ezt pedig beleszámolták az árba.

Előirányozták, hogy a víz árának költsége nem haladhatja meg egy négytagú háztartás rendelkezésre álló jövedelmének négy százalékát. A vízfelhasználási és a vízkibocsátási díj összege nem lehet kevesebb, mint a víz meghatározott irányadó árának 10 százaléka, ami köbméterenként 28,14 dinárt jelent.

VajMa.info

Comments are now closed for this entry

Uj hirek

A KORONA BETÖRT A POLITIKÁBA IS BÀCSKA TOPOLYÀN

A KORONA BETÖRT A POLITIKÁBA IS BÀCSKA TOPOLYÀN

A szabadkai Közegészségügyi Intézet november 23-án nyilváno ...

Szebb napokat is megélt már a szabadkai ócskapiac

Szebb napokat is megélt már a szabadkai ócskapiac

A március óta tartó koronavírus-járvány rányomta bélyegét a ...

Marihuánával élénkítené a gazdaságát Észak-Macedónia

Marihuánával élénkítené a gazdaságát Észak-Macedónia

Könnyen lehet, hogy Észak-Macedónia lesz az első kelet-euró ...

Topolya: legyél te is véradó!

Topolya: legyél te is véradó!

A Vöröskereszt topolyai szakszolgálata és a véradási akciós ...

Telefonon egyeztessenek a vizsgálat időpontjáról!

Telefonon egyeztessenek a vizsgálat időpontjáról!

Topolya községben is emelkedik a koronavírussal fertőzöttek ...

HIRDETÖ: